Παράβλεψη περιήγησης

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με οδοντόκρεμα και μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, η οποία θα πρέπει να αλλάσσεται κάθε 3 μήνες ή μετά απο κάποιο κρυολόγημα. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.  Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Σωστό βουρτσισμα για τουλάχιστον 3 λεπτα συνιστάται απο τους ειδικούς.


Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Επιτακτική κρίνεται η χρήση τους αν υπάρχουν θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια.


Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Συνιστάται η χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων. Η χρήση τους δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.


Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Συνιστάται  επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών κάθε 6 -12 μήνες από τον οδοντίατρο.

Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD