Η σημασία της στοματικής υγιεινής: Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Η έννοια της στοματικής υγιεινής προϋποθέτει τη φροντίδα των δοντιών και του στόματος, με σκοπό την αποφυγή προβλημάτων που προκαλούνται απο την οδοντική πλάκα, ένα λεπτό στρώμα μικροβίων που συσσωρεύεται πάνω στα δόντια, μετά απο την παρέλευση μερικών ωρών κιολας απο το τελευταίο μας βούρτσισμα! Πολλές μελέτες συνηγορούν πως η πλάκα είναι η αιτία των κυριότερων οδοντιατρικών προβλημάτων. Συγκεκριμένα, η ελλιπής στοματική υγιεινή, επιτρέπει, στα μικρόβια που απαρτίζουν την πλάκα, να αναπτύσσονται και να παράγουν οξέα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην αποδόμηση της αδαμαντίνης, προκαλώντας τη γνωστή μας τερηδόνα. Παράλληλα, προκαλούν ερεθισμό και μόλυνση των ούλων, δημιουργώντας ουλίτιδα που μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Επιπλέον, παθήσεις των δοντιών και των ούλων, όπως τα αποστήματα ή η περιοδοντίτιδα, έχουν αποδειχθεί ζημιογόνοι παράγοντες για την γενικότερη υγεία του σώματος. Δεκάδες έρευνες, τα τελευταία χρόνια συσχετίζουν την περιοδοντική νόσο με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και συνδέονται με αρκετές επιπλοκές της εγκυμοσύνης, αν και ο μηχανισμός μέσω του οποίου η περιοδοντίτιδα επηρεάζει τη γενική υγεία παραμένει εν πολλοίς άγνωστος.

Πολλές έρευνες, επίσης, έχουν δείξει οτι ο κίνδυνος εμφάνισης πολλών παθήσεων μπορεί να αποφευχθεί με "όπλο" τη στοματική υγιεινή. Πρακτικά, η επιμελής στοματική φροντίδα δεν προσφέρει μόνο ένα λαμπερό, όμορφο χαμόγελο αλλά και ένα υγιέστερο σώμα. Πολλοί, ωστόσο, δεν έχουν ακόμη πειστεί να βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους και δεν επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρο, παρά μόνο όταν ανακύψει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα ή σύμπτωμα. Όπως δείχνουν οι σχετικές έρευνες, οι ασθενείς συνηθίζουν να εκτιμούν τη σημασια που έχει η υγιεινή των δοντιών, μετά απο κάποια επώδυνη και ακριβή οδοντιατρική θεραπεία. Δυστυχώς όμως ούτε αυτό διαρκεί πολύ. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών συνεχίζει να δείχνει την ίδια προσοχή στην φροντίδα των δοντιών και μετά από 6 μήνες.

image-343660-Tooth-Sensitivity.jpg

 Είναι βασικό να κατανοήσουμε οτι η σωστή στοματική υγιεινή είναι συνήθεια, η οποία μάλιστα αρχίζει απο τα πρώτα έτη της ζωής και πρέπει να ακολουθείται προσεκτικά και για όλη την ενήλικη ζωή και πάντοτε θα πρέπει να έχουμε υποψιν οτι η πρόληψη είναι προτιμότερη από την θεραπεία. Ακολουθώντας, λοιπόν, σωστές συνήθειες στοματικής υγιεινής μπορούμε να αποφύγουμε τα περισσότερα προβλήματα των δοντιών και ούλων. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά κάθε μέρα για τον καθαρισμό των δοντιών μας μπορούμε να γλυτώσουμε την ταλαιπωρία της οδοντιατρικής θεραπείας και τα υψηλά κόστη που συνεπάγεται. Τα γερά και υγιή δόντια εξασφαλίζουν μία ζωή με λιγότερα προβλήματα και συντελούν στην βελτίωση της εμφάνισης και της αυτοπεποίθησης του ατόμου.

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με οδοντόκρεμα και μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, η οποία θα πρέπει να αλλάσσεται κάθε 3 μήνες ή μετά απο κάποιο κρυολόγημα. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.  Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Σωστό βουρτσισμα για τουλάχιστον 3 λεπτα συνιστάται απο τους ειδικούς.


Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Επιτακτική κρίνεται η χρήση τους αν υπάρχουν θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια.


Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Συνιστάται η χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων. Η χρήση τους δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.


Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Συνιστάται  επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών κάθε 6 -12 μήνες από τον οδοντίατρο.


Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD