Ποια είναι η σωστή μέθοδος βουρτσίσματος; Εσείς πόσο σωστά βουρτσίζετε;

image-343677-3110B40000000578-3441138-image-a-1_1455135873802.jpg

   Η επίτευξη της καλής στοματικής υγείας αλλά και η διατήρησή της στηρίζονται στο βούρτσισμα των δοντιών. Ο τρόπος, σε συνδυασμό με την επιλογή της σωστής οδοντόβουρτσας, καθορίζουν κατά πόσο είναι αποτελεσματικό το βούρτσισμα.

Διαφορετική τεχνική απαιτεί μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα (sonic ή ultrasonic) και άλλη η οδοντόβουρτσα χειρός. Κοινή συνισταμένη είναι πάντοτε ο χρόνος, ο οποίος κυμαίνεται από 2-3 λεπτά.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο στόχος είναι η απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται στην επιφάνεια του δοντιού αλλά και η απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφής. Επιπλέον, η απομάκρυνση των χρωστικών και η διατήρηση του λευκού χρώματος των δοντιών είναι ο δευτερεύων ρόλος του βουρτσίσματος.

Ο λάθος τρόπος βουρτσίσματος ενέχει αρκετούς κινδύνους πέρα από τον ελλιπή καθαρισμό που αυξάνει τον κίνδυνο τερηδόνας και ουλίτιδας, αφού και από την άσκηση υπερβολικής πίεσης μπορεί να προκληθεί υφίζηση των ούλων, καθώς και αποτριβές ή τραυματισμοί οδηγώντας στην εμφάνιση ευαισθησίας στο ζεστό και στο κρύο.

Ο χρόνος που αφιερώνετε στο βούρτσισμα είναι ένας επίσης σημαντικός παράγοντας, τον οποίο οι έρευνες δείχνουν οι περισσότεροι αγνοούν. Ο ελάχιστος χρόνος βουρτσίσματος θα πρέπει να είναι 2 λεπτά. Άλλωστε, οι περισσότερες σύγχρονες οδοντόβουρτσες διαθέτουν διακριτικό ήχο ειδοποίησης στα 2 ή 3 λεπτά.

Το σημαντικότερο ζήτημα, όμως, για την επίτευξη της στοματικής υγιεινής, είναι ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουμε, ο οποίος με βάση τις νέες έρευνες έχει τροποποιηθεί σε σχέση με το παρελθόν. Είναι, δηλαδή, αναγκαίο να γνωρίζουμε τον σωστό τρόπο του καθημερινού μας καθαρισμού, ώστε να αποφεύγονται λάθη και να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος βλάβης των δοντιών και των ούλων μας.

image-343676-images_(2).jpg

Ας εμβαθύνουμε στον τρόπο που συνίσταται για τη χρήση οδοντόβουρτσας χειρός: 

Χρησιμοποιείστε μια οδοντόβουρτσα με nylon ίνες και μέγεθος κεφαλής κατάλληλο ώστε να χωράει και να καθαρίζει επαρκώς τα πίσω σας δόντια. Σε αυτή την περίπτωση μην επιλέξετε οδοντόβουρτσα με ογκώδη κεφαλή, η οποία περισσότερο θα σας δυσκολέψει, πιθανά και να τραυματίσει τους μαλακούς ιστούς σας. Αν έχετε πρόβλημα με ευαίσθητο αντανακλαστικό εμέτου όταν προσπαθείτε να βουρτσίσετε τα τελευταία πίσω δόντια, δοκιμάστε μια οδοντόβουρτσα με μικρότερη κεφαλή.

Βρέξτε την οδοντόβουρτσα ελαφρά και τοποθετήστε ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας ίση με το μέγεθος ενός μπιζελιού.

Η κεφαλή της οδοντόβουρτσας πρέπει να βρίσκεται κατά μήκος της γραμμής των ούλων και όχι σε εντελώς κάθετη θέση (γωνία 45 μοιρών). Πιέστε ελαφρά την οδοντόβουρτσα ώστε οι ίνες να ακουμπήσουν ταυτόχρονα την επιφάνεια του δοντιού αλλά και την άκρη των ούλων.

​​​​​​​Ξεκινήστε να καθαρίζετε από την εξωτερική πλευρά των δοντιών, με μικρές, απαλές και παλινδρομικές κινήσεις μικρού εύρους, καθαρίζοντας 2-3 δόντια τη φορά. Αφιερώστε μερικά δευτερόλεπτα και μετακινηθείτε στα επόμενα δόντια μέχρι να τα βουρτσίσετε όλα.

Με τον ίδιο τρόπο βουρτσίζουμε και την εσωτερική πλευρά των δοντιών.

Στη συνέχεια, βουρτσίστε τα εμπρόσθια δόντια σας κρατώντας κάθετα την οδοντόβουρτσα, κινούμενη πάνω-κάτω. Επιμείνετε λίγο περισσότερο στην κάτω γνάθο, καθώς εκεί συσσωρεύεται περισσότερη πέτρα (τρυγία).

Τώρα βουρτσίστε την μασητική επιφάνεια των δοντιών πάλι με μικρές και παλινδρομικές κινήσεις, χωρίς να παραλείψετε τις πίσω πλευρές των τελευταίων γομφίων.

Τέλος, η επιφάνεια της γλώσσας πρέπει επίσης να καθαρίζεται από τυχόν υπολείμματα τροφών και  βακτηρίδια, τα οποία προκαλούν και τη δυσάρεστη αναπνοή. Το βούρτσισμα της γλώσσας μπορεί να επιτευχθεί με τον ειδικό καθαριστή γλώσσας που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, είτε και με την ίδια την οδοντόβουρτσα.

Ξεπλύνετε το στόμα για να καθαρίσετε τα υπολείμματα των τροφών και της οδοντόκρεμας.

Βάλτε στην καθημερινότητά σας το βούρτσισμα των δοντιών σας τουλάχιστον 2 φορές τη μέρα, με επιτακτικό το βραδινό, μετά το γεύμα σας και πριν τον ύπνο.

Σύμφωνα με τις παλαιότερες απόψεις, το βούρτσισμα έπρεπε να ακολουθεί κάθε γεύμα, όμως μετά από σύγχρονες έρευνες, έχουμε καταλήξει ότι το πρώτο μισάωρο μετά την κατανάλωση της τροφής, το περιβάλλον του στόματος είναι πολύ όξινο, οπότε με το βούρτσισμα, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη των δοντιών (απασβεστίωση). Συστήνεται το βούρτσισμα τουλάχιστον μισή ώρα μετά από ένα γεύμα.

Οπωσδήποτε, δυο σωστά βουρτσίσματα την ημέρα από τουλάχιστον 2 λεπτά το καθένα (και όχι περισσότερο από 3 λεπτά) αρκούν για να εξασφαλίσετε την καθαριότητα των δοντιών σας αλλά και την αποφυγή του σχηματισμού της οδοντικής πλάκας.


  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 μήνες ή και νωρίτερα αν αρχίσουν να ανοίγουν και να παραμορφώνονται οι ίνες της κεφαλής.
  • Αν η οδοντόβουρτσα σας φθείρεται πολύ γρήγορα, πιθανότατα ασκείτε υπερβολική δύναμη κατά το βούρτσισμα και κινδυνεύετε από αποτριβές των δοντιών.
  • Χρησιμοποιείστε μερικές φορές αποκαλυπτικά δισκία για να ελέγξετε την ποιότητα του βουρτσίσματος που κάνετε. Η χρωστική που περιέχουν θα χρωματίσει τυχόν υπολείμματα μικροβιακής πλάκας και θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε σημεία που πιθανόν παραμελείτε, έτσι ώστε να βελτιώσετε την τεχνική σας και να πετύχετε καλύτερο καθαρισμό.
  • Χρησιμοποιείστε το οδοντικό νήμα ΠΡΙΝ το βούρτσισμα των δοντιών. Έτσι, όχι μόνο θα είναι πιο επιτυχής ο καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια καθώς θα έχει ήδη αποκολληθεί με το νήμα η μεγαλύτερη ποσότητα οδοντικής πλάκας, αλλά θα απομακρυνθούν και τα κατάλοιπα που έχουν μείνει μετά τη χρήση του νήματος πάνω στην επιφάνεια του δοντιού.
  • Η οδοντόκρεμα παίζει μόνο βοηθητικό ρόλο. Επικεντρωθείτε στο σωστό βούρτσισμα και θα έχετε άριστο αποτέλεσμα ανεξάρτητα από την επιλογή οδοντόκρεμας (αρκεί βέβαια να πληρεί τις βασικές προδιαγραφές).
  • Μην χρησιμοποιήσετε ποτέ την οδοντόβουρτσα κάποιου άλλου ούτε να δανείσετε την δική σας, γιατί μπορεί να μεταφερθούν παθογόνα μικρόβια από το ένα άτομο στο άλλο.
  • Όσο καλά και να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά δεν πρέπει να παραλείπετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για ένα βαθύ καθαρισμό δοντιών.

Το βούρτσισμα μόνον ΔΕΝ είναι αρκετό για την πλήρη απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας. Συμπληρώστε την στοματική σας υγιεινή χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα (ή/και βουρτσάκια μεσοδοντίων) για τον πλήρη καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων και της περιοχής κάτω από τα ούλα.

                                                                                                                                                             Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με οδοντόκρεμα και μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, η οποία θα πρέπει να αλλάσσεται κάθε 3 μήνες ή μετά απο κάποιο κρυολόγημα. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.  Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Σωστό βουρτσισμα για τουλάχιστον 3 λεπτα συνιστάται απο τους ειδικούς.


Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Επιτακτική κρίνεται η χρήση τους αν υπάρχουν θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια.


Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Συνιστάται η χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων. Η χρήση τους δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.


Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Συνιστάται  επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών κάθε 6 -12 μήνες από τον οδοντίατρο.


Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD