Μιλώντας για τα βασικά...Τερηδόνα: αίτια πρόκλησης και κλινική εικόνα

image-343663-oulitida.jpg

               Η τερηδόνα είναι μια προοδευτική ασθένεια, που προσβάλλει τους σκληρούς ιστούς των δοντιών και οδηγεί στην σταδιακή τους αποδόμηση. Η αποδόμηση αυτή πραγματοποιείται απο τη συσσώρευση βακτηρίων, τα οποία σχηματίζουν την οδοντική πλάκα και τα οποία τρέφονται με σάκχαρα τα οποία καταναλώνουμε (φρουκτόζη, γλυκόζη, σουκρόζη), όπου κατα τη διάσπασή τους, αφήνουν πίσω τους όξινο περιβάλλον, το οποίο αφαλατώνει και τελικά αποδομεί το δόντι.

           Η οδοντική πλάκα συνεχίζει να αποτελεί την κύρια αιτία της εμφάνισης της τερηδόνας. Οι κύριοι λόγοι είναι η έλειψη καλής και σωστής υγιεινής, σε συνδυασμό με δίαιτα πλούσια σε πρόσληψη σακχάρων και υδατανθράκων. Με την εξάλειψη των αιτιών αυτών, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της τερηδόνας.

       Ταυτόχρονα, τα οξέα αποδομούν επίσης τα ανόργανα άλατα φωσφορικού ασβεστίου που συνθέτουν το σμάλτο των δοντιών. Η αρχή της συγκεκριμένης αποδόμησης είναι μία λευκή κηλίδα στην επιφάνεια του δοντιού, που αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος δημιουργίας μίας οδοντικής κοιλότητας.

          Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση τερηδόνας, επίσης, αποτελούν ασθένειες οι οποίες είναι συνδεδεμένες με τη μείωση έκκρισης σάλιου, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Παράλληλα, η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών και αντισταμινικών, οδηγούν στη μείωση του σάλιου και στην εμφάνιση της τερηδόνας.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε οτι κάποιο μας δόντι αρχίζει να αποδομείται;

       Το πρώτο σημάδι αποδόμησης, όπως προαναφέρθηκε, είναι ο αποχρωματισμός του δοντιού και η υφή "κιμωλίας" στην επιφάνειά του, συνιστώντας την περιοχή αφαλάτωσης (γνωστό γνώρισμα της αρχόμενης τερηδόνας). Στη συνέχεια, η προοδευτική αυτή βλάβη, παίρνει καφέ χρώμα και συνεχίζει με την εμφάνιση μίας κοιλότητας. Να σημειωθεί, οτι πρίν την εμφάνιση της κοιλότητας, η διαδικασία είναι αναστρέψιμη, ενώ μετά τη δημιουργία της, η αναγέννηση των χαμένων ιστών είναι αδύνατη.

           Εάν το χρώμα που παρατηρείται είναι σκούρο καφέ και γυαλιστερό, η διαδικασία της τερηδόνας είχε αρχίσει, αλλά έχει σταματήσει, αφήνοντας ένα "λεκέ" στο δόντι. Η ενεργή τερηδόνα έχει πιο φωτεινό χρώμα και πιο τραχειά εμφάνιση.

       Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται πόνος και δυσκολία στη μάσηση, υπερευαισθησία (πόνος στο ζεστό και στο κρύο), κακοσμία στόματος, εμφάνιση κοιλότητας/κηλίδων, αποχρωματισμός του σμάλτου. Εάν η τερηδόνα έχει ξεκινήσει ή βρίσκεται ήδη σε βαθύτερα οδοντικά στρώματα ή σε δύσκολα σημεία εντοπισμού, ο οδοντίατρός σας, μπορεί να παράσχει εναλλακτικές μεθόδους εντοπισμού (χρωματισμός με ειδικές χημικές ουσίες, ακτινογραφία, κλπ), καθώς και την κατάλληλη θεραπεία.

         Τέλος, η εμφάνιση τερηδόνας αποτελεί σημαντική ένδειξη έλειψης καλής στοματικής υγιεινής και η αμέλεια ακόμη και μιας μικρής εστίας, μπορεί να προκαλέσει ακόμη σοβαρότερες παθήσεις οδοντιατρικού ενδιαφέροντος και να επιτάξει ακόμη πιο περίπλοκη και δαπανηρή θεραπεία, όπως εκείνη της απονεύρωσης.Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με οδοντόκρεμα και μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, η οποία θα πρέπει να αλλάσσεται κάθε 3 μήνες ή μετά απο κάποιο κρυολόγημα. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.  Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Σωστό βουρτσισμα για τουλάχιστον 3 λεπτα συνιστάται απο τους ειδικούς.


Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Επιτακτική κρίνεται η χρήση τους αν υπάρχουν θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια.


Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Συνιστάται η χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων. Η χρήση τους δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.


Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Συνιστάται  επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών κάθε 6 -12 μήνες από τον οδοντίατρο.


Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD