Επιλέγοντας τη σωστή οδοντόβουρτσα

     Στην εποχή μας, η ποικιλία από είδη στοματικής υγιεινής είναι τεράστια. Στα καταστήματα πλέον, υπάρχουν ξεχωριστοί τομείς πώλησης οδοντικών νημάτων, οδοντόβουρτσων και άλλων συσκευών οδοντικής υγιεινής που μπορούν να διχάσουν τον καθένα. Οδοντόβουρτσες ηλεκτρικές, χειροκίνητες, άλλες μακρύτερες και άλλες κοντύτερες. Η ποικιλία στα χρώματα, επίσης, είναι μεγάλη, καθώς και στα σχέδια των τριχών τους. Ακόμη και αν ο σχεδιασμός τους είναι τόσο διαφορετικός, ο σκοπός τους παραμένει κοινός: η καθαριότητα των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας, συνολικά.

  Ο σωστός χρόνος αλλαγής μιας χρησιμοποιούμενης οδοντόβουρτσας, είναι κατά μέσο όρο οι 3 μήνες. Ειδικότερα, για άτομα με παθήσεις των ούλων, η αλλαγή της θα πρέπει να γίνεται κατά 4 ή 6 βδομάδες, καθώς η συγκέντρωση των βακτηρίων πάνω στην οδοντόβουρτσα είναι μεγάλη. Για τον ίδιο λόγο, η αλλαγή της οδοντόβουρτσας ακόμη και μετά από κάποιο κρύωμα, κρίνεται απαραίτητη.

    Δεν υπάρχει λόγος να νιώθετε τύψεις! Αντικαταστήστε την παλιά σας οδοντόβουρτσα με μία καινούργια, είναι εύκολο. Η σωστή επιλογή της καινούργιας όμως, είναι δύσκολη και θέλει προσοχή.

image-343666-9beea4f2dbc8ceaefefdde6b866dcd6a_XL.jpg

Γενικές συμβουλές για την σωστή επιλογή κατάλληλης οδοντόβουρτσας.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιλογή της κατάλληλης οδοντόβουρτσας θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου και με την ευκολία χειρισμού που παρέχει στο χρήστη της. Για παράδειγμα, σε άτομα με κάποια αναπηρία ή δυσκολία ελέγχου των πάνω άκρων, συνιστάται η χρήση ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, ώστε ο καθαρισμός των δοντιών να φτάνει σε βάθος και η αποφυγή τραυματισμών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού τους ελαχιστοποιείται.

Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να αναζητάτε για οποιαδήποτε οδοντόβουρτσα και αν χρησιμοποιείτε (ηλεκτρική ή χειροκίνητη) .

ΜΕΓΕΘΟΣ.Η καλύτερη κεφαλή οδοντόβουρτσας είναι αυτή που σας επιτρέπει εύκολη πρόσβαση σε όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Το μέγεθος της κεφαλής της οδοντόβουρτσας πρέπει να ταιριάζει στο μέγεθος του στόματος σας και να επιτρέπει να βουρτσίσετε άνετα τα πίσω δόντια.  Γενικά, το μικρότερο μέγεθος κεφαλής διευκολύνει τον καλύτερο καθαρισμό των πίσω δοντιών και βοηθάει σημαντικά άτομα με ευαίσθητο αντανακλαστικό εμέτου. Επίσης η μικρή κεφαλή δεν επιτρέπει μεγάλου εύρους οριζόντιες κινήσεις προστατεύοντας τα δόντια από αποτριβές λόγω λάθος τρόπου βουρτσίσματος. Ο γενικός κανόνας επιτάσσει το μήκος της κεφαλής να μην είναι  μεγαλύτερο από το πλάτος 2 δοντιών. Η μεγάλη κεφαλή είναι πιθανόν να σας δυσκολέψει στον καθαρισμό συγκεκριμένων περιοχών, κυρίως των πλαϊνών  και πίσω επιφανειών των δοντιών, εγκαταλείποντας τροφές και χρωστικές ανάμεσα ή πάνω στα δόντια .

Η λαβή της οδοντόβουρτσάς σας θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη, έτσι ώστε να εξυπηρετεί όλες τις κινήσεις καθώς την κρατάτε. Οι οδοντόβουρτσες με λαβές όπου το λείο πλαστικό υλικό έχει αντικατασταθεί από ελαστικό υλικό έχουν καλύτερο κράτημα και δεν γλιστράνε από το χέρι όταν είναι βρεγμένες.

​​​​​​​ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΡΙΧΩΝ. Τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την ποιότητα των ινών μιας οδοντόβουρτσας είναι το υλικό, η σκληρότητα και το στρογγύλεμα του άκρου των ινών.

Οι nylon ίνες είναι πιο υγιεινές χάρη στη λεία τους επιφάνεια, ενώ οι φυσικές είναι ανώμαλες και έχουν εγκοπές στις οποίες εύκολα παγιδεύονται και αναπτύσσονται μικρόβια. Οι φυσικές ίνες επίσης αργούν να στεγνώσουν βοηθώντας στην ανάπτυξη μικροβίων, καθώς σπάνε ευκολότερα.

Για ακόμη περισσότερη προστασία ,φροντίστε οι τρίχες στην οδοντόβουρτσα που επιλέξατε να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για την μείωση των τραυματισμών των ούλων και της αποτριβής της αδαμαντίνης κατά το βούρτσισμα.

  Η σκληρότητα των ινών είναι ένα θέμα το οποίο είχε διχάσει στο παρελθόν τον οδοντιατρικό κόσμο. Η επικρατούσα σήμερα άποψη είναι ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα, καθώς οι μαλακές ίνες είναι όχι μόνον πιο ασφαλείς αλλά είναι και πιο ευλύγιστες, εισχωρούν και καθαρίζουν καλύτερα ανάμεσα στα δόντια και  μέσα από τα ούλα. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία για την αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος των δοντιών είναι η σωστή τεχνική και όχι η σκληρότητα της οδοντόβουρτσας.

Σήμερα έχει πλέον αποδειχτεί ότι οι σκληρές οδοντόβουρτσες αυξάνουν σημαντικά τις αποτριβές των δοντιών και προκαλούν υφίζηση των ούλων, αποκάλυψη ρίζας, και οδοντικές ευαισθησίες χωρίς μάλιστα να καθαρίζουν καλύτερα. Η σκληρή οδοντόβουρτσα συνιστάται πλέον μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, πχ. όταν υπάρχει υπερπλασία ούλων.

ΣΧΗΜΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΝΩΝ.

Κατά γενική ομολογία, η διάταξη των ινών της κεφαλής δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι εταιρείες παραγωγής, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η ποικιλία υφίσταται για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων πχ. για τον καθαρισμό ανάμεσα στα δόντια, ή για τον καθαρισμό στα πίσω δόντια. Στην κυκλοφορία, βρίσκονται σήμερα διάφορα μοντέλα που συνδυάζουν στην κεφαλή τους διαφορετικά ύψη, διαφορετική κλίση, και πυκνότητα των ινών. Ωστόσο, οι αναμενόμενες διαφορές δεν είναι μεγάλες, επομένως το κριτήριο είναι να νοιώθετε άνετα όταν βουρτσίζετε.

ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ. Για να βεβαιωθείτε πως η οδοντόβουρτσα σας  έχει υποβληθεί σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους ζητήστε από τον οδοντίατρο σας κάποια σύσταση. (Διαφορετικά ψάξτε για αυτές που έχουν κερδίσει  “American Dental Association Seal of Approval”).

Συμπερασματικά, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε πριν αγοράσουμε μια οδοντόβουρτσα είναι να ζητήσουμε την συμβουλή του οδοντιάτρου μας για το ποιά είναι κατάλληλη για εμάς. Ο οδοντίατρος θα μας προτείνει ένα ή περισσότερα μοντέλα οδοντόβουρτσων που μας ταιριάζουν ή τουλάχιστον θα μας δώσει τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στην επιλογή μας.                                                  

                                                            Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ.Τζωράκη, DMD

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
Βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα, με οδοντόκρεμα και μαλακή ή μέτρια οδοντόβουρτσα, η οποία θα πρέπει να αλλάσσεται κάθε 3 μήνες ή μετά απο κάποιο κρυολόγημα. Αποφεύγουμε τις σκληρές οδοντόβουρτσες, γιατί μπορεί να δημιουργήσουν αποτριβές στα δόντια και υφιζήσεις τα ούλα με αποτέλεσμα να έχουμε ευαισθησίες.  Βουρτσίζουμε τα δόντια σε όλες τις επιφάνειες και στο σημείο επαφής με τα ούλα καθώς και τη γλώσσα, γιατί απομακρύνονται τα βακτήρια και βοηθάμε στην εξάλειψη της κακοσμίας του στόματος. Σωστό βουρτσισμα για τουλάχιστον 3 λεπτα συνιστάται απο τους ειδικούς.


Οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια τουλάχιστον κάθε βράδυ. Είναι ο μόνος τρόπος να αφαιρεθούν τα υπολείμματα τροφών και η καταστρεπτική πλάκα και να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηριδίων στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, εκεί δηλαδή όπου δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Επιτακτική κρίνεται η χρήση τους αν υπάρχουν θήκες, γέφυρες δοντιών, εμφυτεύματα, ή σιδεράκια.


Χρήση ειδικών στοματικών διαλυμάτων. Αποτελούν συμπληρωματικό όπλο στον αγώνα κατά των μικροβίων που απειλούν τη στοματική υγεία. Συνιστάται η χρήση φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων. Η χρήση τους δεν αντικαθιστά το βούρτσισμα ή το νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια.


Ισορροπημένη διατροφή. Η υπερκατανάλωση τροφών που περιέχουν σάκχαρα ή όξινες ουσίες π.χ. ανθρακούχα αναψυκτικά, ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, βοηθά την ανάπτυξη των βακτηριδίων και την ανάπτυξη τερηδόνας. Επίσης, η μειωμένη πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (π.χ. βιταμίνης C), έχει συσχετισθεί με αυξημένη συχνότητα ουλίτιδας.

Συνιστάται  επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών κάθε 6 -12 μήνες από τον οδοντίατρο.


Επιμέλεια: Ιωαννίκη Γ. Τζωράκη, DMD